Hanke pähkinänkuoressa

Oppikirjattomuus - säästöjä ja mahdollisuuksia -hanke on Opetushallituksen rahoittama Kuopion kaupungin hallinoima pilottihanke (1.1.2019-30.6.2020), jonka lähtökohtana on alentaa lukio-opiskelijoiden oppimateriaali- ja työvälinekustannuksia. Hankkeeseen osallistuu 10 Isoverstaan jäsenlukiota (Juuan, Kajaanin, Outokummun, Polvijärven, Rautalammin, Rautavaaran, Suonenjoen ja Vesannon lukiot sekä Savonlinnan aikuislukio ja Kuopion taidelukio LUMIT).

Tavoitteena on tuottaa ja jakaa oppikirjattomia lukiokursseja verkkoon opettajien tiimityönä. Kursseilla on yksi tai kaksi tekijää, ja lisäksi mahdollisesti kommentoijia toisesta oppilaitoksesta, yli maakuntarajojen. Tiimityöskentelyllä varmistetaan kursien laatu ja erilaiset näkökulmat sekä ideat. Kurssit tulevat tukemaan sekä lähi- että etäopiskelua. Tuotokset tulevat avoimeen levitykseen kurssien valmistuttua ja niistä tiedotetaan loppuseminaarin ohella erilaisissa tapahtumissa ja sosiaalisessa mediassa.

Hankeaikana tuetaan opettajien tiimiopettajuustaitoja ja kehitetään ja jaetaan sellaisia pedagogisia menetelmiä, jotka mahdollistavat lukiokurssin opiskelun ilman oppikirjakustannuksia. Lisäksi järjestetään kurssituotoksia tukevia koulutuksia lähikoulutuksena (työpajojen yhteydessä) ja webinaareina. Oppikirjattomissa kursseissa hyödynnetään mahdollisimman monipuolisesti monimediaisuutta (kuvia, videoita, ääntä).

Opiskelijat osallistetaan kurssien tuottamisprosessiin sen eri vaiheissa (ideointi, testaus, kommentointi, palautteet) ja näin lisätään heidän tiimityöskentely- ja dialogitaitojaan, taitoja arvioida oppimateriaalia ja valmiuksia osallistua hanketyöskentelyyn. Hankesuunnitteluvaiheessa saimme noin 160 opiskelijavastausta kysymykseen Millainen voisi oppikirjaton lukiokurssi olla? Vastauksissa korostui oppijoiden/opettajien tuottamat muistiinpanot ja materiaalit sähköiseen ympäristöön, ryhmissä oppiminen ja toisille opettaminen ja tekemisen kautta oppiminen, esim. keskustelut, miellekartat, nauhoitteet, näytelmät, pelien oppimiskäyttö (esim. Kahootit), sarjakuvat, ulkomaiset "kummiluokat", videot ja vierailut.

Keskeisenä tavoitteena on luoda hankeessa oppijoita osallistamalla opiskelijoita motivoivia ja hyviä oppimistuloksia tuottavia kursseja vuorovaikutuksessa oppijoiden ja opettajien kesken.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti