keskiviikko 25. syyskuuta 2019

Valtakunnallinen työseminaari Helsingissä 19.9.2019

Toisen asteen oppimateriaalihankkeiden työseminaarissa Anni Miettunen Opetushallituksesta korosti oppimisen polkujen ja oppimisen ilon vahvistamista, varhaiskasvatuksesta lähtien. OKM:n Anna Mäkipää kertoi keskeisistä hallitusohjelman tavoitteista, kuten jatkuvasta oppimisesta, koulutuksen ilmaisuudesta ja oppivelvollisuusiän laajentamisesta (--> koulutustason nostaminen) lähtökohtana koulutuksellinen tasa-arvo. "Hankeperheen" koordinaattori Mika Salonen valotti hankkeille ajankohtaisia asioita.

Keskeinen asia päivässä oli oppimateriaalien jakaminen. Tommi Kytölä OKM:stä ja Anna Lindfors CSC:ltä perehdyttivät rakenteilla olevan oppimateriaalipankin käyttöön (https://aoe.fi). Materiaalien täytyy olla avoimesti lisensoituja (joko CC-BY tai CC-BY-SA) ja niitä voi yhdistellä riippumatta alkuperäisestä käyttötarkoituksesta. Materiaalipankkiin on tulossa erilaisia hakutoimintoja ja se toimii myös videoiden tallentamispaikkana, josta voi ottaa upotuskoodin omaan alustaan. Tällä hetkellä MPASS tai Haka-tunnistus, mutta myös pankkitunnuksilla kirjautuminen toteutuu vielä tänä syksynä.

Kahvitauon jälkeen pääsimme kurkistamaan muutamiin valmiisiin hankkeissa tuotettuihin oppimateriaaleihin (Kestävän kehityksen kurssi/Jouni Hytönen/Helsinki Business College, Koutsaa kaveria -hankkeen opetusvideot ja opiskelijoiden osallistaminen/Toni Tiilikainen/Luksia ja Matemaattisten aineiden verkkokurssit lukioon/Timo Poranen/Tampereen yliopisto). Lopuksi vielä nostoja kierrätys- ja lainaamotoiminnasta (Anni Virnes/Leppävirran lukio), opiskelija/opettajakyselyistä (Anu Wulff/Kuopio), yhteishankinnoista (Anu Konkarikoski/Tavastia) ja pedagogisista toimintamalleista kirjattomalla lukion historiakurssilla (HI6) (Penti Juntunen/Ruoveden lukio). Matematiikan kursseista MAOL järjestää koulutuksia eri paikkakunnilla (Joensuussa 9.11.2019). Tampereella opiskelijat ovat itse rakentaneet ja julkaisseet CBOOK-sovelluksen oppikirjojen kierrättämiseen.

Seminaari järjestettiin upeassa ympäristössä, "kivilinna" Paasitornissa Hakaniemessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti